Pitkästä aikaa pikkuisen Patea!

Talven hiljaiselon ja lähinnä ylläpito-tokotreenien jälkeen olen vihdoin herännyt horroksesta ja alkanut opettaa Patellekin jotain. Koska voittajaluokan ehdottomasti suurin haasteemme tulee varmasti olemaan tunnistusnouto, oli melko luonnollista aloittaa siitä. En kuitenkaan perinteisesti piilota kapula-menetelmällä, koska en usko sen pääasiassa silmillään etsivällä koiralla ja Paten temperamentilla toimivan. Me lähdemme ensin opettelemaan hajuerottelua ja vasta sitten, kun/jos olen saanut sen toimivaksi, siirrymme varsinaiseen tunnariin. Enemmän hajuerottelusta näistä linkeistä: canisfiles.pp.fi/artikkelit/Hajuerottelu.pdf ja www.easyboy.fi/49 .

Hajupurkkeina on käytössä lasiset pilttipurkit, joiden kansiin olen tehnyt reikiä, ja ensimmäinen opetettava haju on tee. Harjoitukset aloitettiin tänään, tässä vähän päiväkirjantynkää (lähinnä itselleni, jotta pysyn kärryillä, mitä on tehty ja minkä verran).

Harjoitus 1

"Haista/kosketa teepurkkia kädessä" - n. 10 toistoa, välillä tarjosi sivulletuloa ja ympäripyörähtämistä, lopetin kun tuli useampi onnistuminen peräkkäin.

 

Harjoitus 2

Kaksi purkkia lumessa noin metrin välein, toisessa teen haju, toinen tyhjä. Tyhjä viety paikoilleen koskematta siihen omin käsin. Naks+palkka oikealle purkille menemisestä. Alkurituaalin harjoittelua > koira sivulla, pannasta kiinni, rauhoittumissana, sitten lupa mennä. 2 x 10 toistoa.

Pate tarjosi 3-4 kertaa väärää purkkia, jolloin kutsuin sen eleettömästi takaisin (olin itse n. 1,5 m päässä purkeista), oikean purkin ilmaisemisesta rauhallinen palkka. Muutaman kerran myös kokeili jotain muuta toimintoa. Aina, kun oli pari kertaa tarjonnut oikeaa purkkia, vaihdoin oikean purkin paikkaa jotta ei opi vain menemään tiettyyn pisteeseen vaan nimenomaan hakemaan sitä oikeaa purkkia - toivottavasti myös oikeaa hajua.

Tästä jatketaan illalla!