Olen viime aikoina pohtinut paljon ravinnon merkitystä koirien allergioihin. Pohjana tässä on autoimmuuniperäistä keuhkosairautta sairastava Aksu sekä äitini lapinkoira Nasu, ja muutama muu tuttavapiiriimme kuuluva koira. Syystreenit lähestyvät ja kovasti haluaisin Aksunkin olevan mukana - puhumattakaan siitä, miten paljon koira itse haluaisi lähteä!

Aksu ja Ruu helmikuussa 2009.

Tähän saakka Aksun keuhkosairautta, lievää yskää, on hoidettu antibiooteilla ja kortisonilla (Prednison). Antibiootit hoitavat mahdollisen tulehduksen pois ja kortisoni "peittää" yskän, mutta aiheuttaa monenlaisia vastenmielisiä sivuvaikutuksia. Viime aikojen tiedonhakuprojektissani olen myös oppinut kortisonin sekoittavan loputkin siitä vähäisestä koiran omasta immuunipuolustusjärjestelmästä, mikä autoimmuunitaudin jäljiltä Aksulla ehkä on ollut.

Kesän olemme pärjänneet ilman lääkkeitä, mutta niin on koirakin ollut käytännössä levossa. Nyt olemme aloittaneet vähitellen peruskunnon kohottamisen lyhyillä (0,5-1 h) metsälenkeillä, joilla Aksu juoksee vapaana muutaman muun koiran kanssa. Koska pelkään yskän taas ilmaantuvan liikunnan lisäämisen mukana, aloin miettiä olisiko mahdollista ruokinnallisin keinoin parantaa Aksun vastustuskykyä.

Aksullahan ei ole varsinaisesti koskaan todettu mitään allergiaa, mutta olen antanut itseni ymmärtää, että autoimmuunisairaudet ovat allergiareaktioiden kaltaisia, molemmissahan on kysymys elimistön oman immuunipuolustusjärjestelmän häiriöistä. Jos puolustusjärjestelmää pystyttäisiin jollain lailla aktivoimaan, pitäisikö se yskänkin kurissa? Tähän kysymykseen lähden hakemaan vastausta ruokinnan radikaalilla muutoksella.

Ensimmäisenä jätetään pois kaikki teollisesti valmistettu kuivamuona. Haluan tietää täsmälleen, mitä Aksu saa ja minkä verran. Niinpä se on nyt liha/puuro-kasvissose-dieetillä, johon sisältyy myös lihaisia luita. Ruokaan lisätään päivittäin c-vitaminoitua valkosipulirouhetta, ja kylmäpuristettua kasviöljyä tai lohiöljyä, sekä kuivattua nokkosta. Lisäksi aloitamme Inupekt Forte-kuurin ja jatkamme sitä vielä myöhemmin Tehobaktilla tai vastaavalla maitohappobakteerivalmisteella. Ihmisillä on ainakin todettu tieteellisissä tutkimuksissa maitohappobakteerilisän auttavan useiden immuunipuolustukseen liittyvien tautien hoidossa (erilaiset allergiat, astma, ruoansulatushäiriöt, jopa syöpä), ja onhan erilaisia maitohappobakteerivalmisteita jo pitkään annettu eläimillekin monien ruoansulatuskanavan häiriöiden yhteydessä. Lisäksi ihmisillä epäillään allergioiden yleistymisen johtuvan liiallisesta hygieniasta ja vääristyneestä omega6/omega3-happojen suhteesta. Käsittääkseni samat epäilyt ovat myös eläinpuolella, tästä(kin) syystä Aksun ruokaan lisätään lohiöljyä sekä kasviöljyä.

Aksu ja Siren johdossa maaliskuussa 2009

Olen yrittänyt puhua myös allergioista kärsivää Nasua siirtymään koti/raakaruokintaan, ja ilmeisesti niin onkin nyt käymässä. Molempien koirien kohdalla kun on nyt vähän sama tilanne - kaikki eläinlääkinnälliset keinot on yritetty, mitä olemme yhdessä eläinlääkärien kanssa keksineet. Ei ole juuri menetettävää, sillä tilanne tuskin paljoa tämän huonommaksi voi kotiruoallakaan mennä. Niinpä siis katsomme seuraavat pari kuukautta, miten käy. Jos ei muuta, niin ainakin kumpikin koe-eläimistämme tuntuu suhtautuvan uuteen ruokavalioonsa hyvin suurella tyytyväisyydellä!

Kiinnostuneille voin raportoida kokeen tuloksia blogikirjoituksissani jatkossakin...

Aksu johtaa valjakkoa Riisitunturin kansallispuistossa keväällä 2009 - viimeinen kerta kun se juoksi ykköskokoonpanon mukana ennen yskän toteamista.

Ja sitten taas asiasta kukkaruukkuun: Pate on menossa lauantaina luonnetestiin! Saimme paikan 12. varasijalta (!) ja nyt sitten jännityksellä odottelemme, mahtaako minulla olla lauantaina hihnan päässä lintu, kala vaiko ehkä sittenkin kelpie ;)