Niinhän se elämä menee. Tiikerihän on jo pitkään sipannut valjakossa kesken lenkin, jos mennään yli 30 kilometriä. Olen sitä vähän säästellytkin, mutta aina välillä ottanut testimielessä mukaan. Usein on käynyt niin, että se on alkumatkan vetänyt valjakossa ja toisen puoliskon juossut vapaana, ja silloin on mennyt ihan hyvin. En ole ollut siitä hirveän huolissani, lähinnä ajatellut, että kyseessä on kuitenkin vielä nuori uros, joka on valtavan kova tekemään töitä ja vetää vain itsensä väsyksiin kun ei osaa säästellä ollenkaan.

tiikerinauraa.jpg

Eilen kuitenkin olimme treenaamassa eläinlääkärimme Jennin kanssa, Tiikeri juoksi hänen valjakossaan. Mentiin se kolmekymppiä, keli oli lämmin ja koirille melko raskas, vaikka ei niillä toisaalta ollut juuri painoakaan reessä. Tiikeri veti koko matkan hyvin, mutta kotipihalla siltä lähti jalat alta ja se käyttäytyi muutenkin juuri samalla tavalla, kuin silloin kun se pahimmillaan sippaa kesken treenin. Jenni katsoi Tiikerin läpi ja totesi, että sen vatsalaukku kerää valtavasti kaasua, tavallaan kierähtää hieman pois paikaltaan. Vatsa sillä onkin usein ollut aika turvoksissa, kun se on väsähtänyt. Kyseessä on jonkinlainen vatsalaukun kiertymän esiaste, ja Jenni sanoi minulle suoraan, että on iso riski, että jollain pitkällä lenkillä vatsalaukku lopulta kierähtää kokonaan ympäri, ja sitten on lääkäriin kiire, jos meinaa koiran vielä saada pelastettua. Jo tuo osittainen paikaltaan kierähtäminen on koiralle todella kivulias, mutta eipä Tiikeri ole koskaan valittanut, ollut vain poissaolevan näköinen. Sehän on koira, jonka asenne ei petä. Koira, joka vetää varmasti niin pitkään, kuin jalat kantaa... Miten jostakin keskeltä-ei-mitään saadaan koira nopeasti eläinlääkäriin? Ei mitenkään.  Se riski on minulle liian suuri otettavaksi.

Tiikeristä siis ei tule kilpakoiraa, ei edes harrastuskoiraa valjakkooni. Menetys on iso, tuollaisen asenteen omaavia koiria ei joka päivä osu kohdalle. Vielä on ajatukset aika sekaisin, mitä nyt tehdään. Etsiikö Tiikeri kotia? Ainakaan tällä hetkellä en osaa ajatella luopumista. Katsotaan nyt kevättä eteenpäin, käydään pieniä lenkkejä potkurilla ja mietitään sitten, mitä tehdään.